Historie.

Een eeuw vooruit

Jetten: autovakmensen sinds 1898. In de zomer van dat jaar zag Dries Jetten in Gennep tientallen automobilisten voorbijtrekken, die deelnamen aan de race Parijs-Amsterdam-Parijs. De motorvoertuigen maakten een onuitwisbare indruk op de 18 jarige jongeman, die toen al bezig was, vanuit de winkel van zijn ouders, met het verkopen en herstellen van fietsen. In 1902 werd gestart met de verkoop van motorfietsen en in 1904 werd de eerste auto, een Darracq, verkocht. Zes jaar later had de ondernemende Jetten een nieuwe werkplaats waarin ook auto's werden hersteld. In 1908 werd Jetten agent voor Simplex automobielen voor velen een droom en onvoorstelbare luxe.

In 1911 werd hij ook hoofdvertegenwoordiger van de aanzienlijk goedkoper Cyclonette Phönomobil. Ook kon je bij hem terecht om te leren auto rijden tegen een "billijk" tarief. De service mogelijkheden kende toen al geen grenzen.

Vele merken

Dat merkentrouw nog in die tijd iets onbekends was, blijkt uit de vele merken waarvan Jetten in de loop van die jaren officieel agent is geweest o.a. voor Peugeot, Studebaker, Flanders, Adler en Ford en later ook nog voor Citroën en Michelin banden. In 1923 werd de eerste benzinepomp geplaatst en werd Jetten Gennep Esso-dealer. Voorheen was de benzine alleen maar in blik verkrijgbaar, de electrische benzinepomp betekende een forse vooruitgang! In 1926 volgde een andere belangrijke beslissing: Jetten werd dealer van General Motors. Het waren vooral de uitstekende Chevrolet Trucks waarmee Auto Jetten uitstekende verkoopresultaten wist te bereiken.

Vanaf 1928 tot op de dag van vandaag verkoopt Jetten Opel en behoort daardoor tot de oudste GM dealers in ons land.

Over de Maas

Aangespoord door de succesvolle verkoop van Chevrolet en Opel breekt het moment aan om ook aan de andere kant van de Maas een bedrijf te starten. Op 5 maart 1938 opent Jetten zijn deuren in Boxmeer op een in het oog springende lokatie midden in het dorp. Echter tijdens de oorlogsjaren werden de voorraden geplunderd, gebouwen beschadigd en achtergebleven automobielen vernield. In Gennep werd om die reden zelfs besloten een nieuwe zaak te bouwen in de Spoorstraat. Met het leger werd in 1946 een contract afgesloten om al het rollend materiaal te onderhouden en te reviseren.

De eerste nieuwe motorvoertuigen werden in 1947 geleverd, dat waren Bedford-trucks van 3 en 5 ton. De eerste nieuwe Opel personenauto's van na de tweede wereldoorlog werden in 1949 weer door Jetten verkocht.

Sterke groei

De jaren '50 kenmerkte zich door een sterk groeiende autoverkoop waardoor het steeds drukker werd bij Jetten in Gennep en Boxmeer. In die zelfde tijd ontstonden er de eerste vormen van wagenparkbeheer en sloot Jetten contracten om voor bedrijven het voortdurend groeiende wagenpark te onderhouden en te vernieuwen. Op advies van General Motors werd een nieuwe vestiging aan de Beerseweg te Cuijk opgestart.
 

Na 3 jaar in een voormalige boerenwoning "wortel te hebben geschoten" begon 2 jaar later op dezelfde plek de bouw van een nieuw bedrijfspand. In de jaren 70 werd vanuit de Boxmeerse vestiging de verkoop van de merken Vauxhall en Bedford door de verminderde vraag gestaakt. Daarvoor in plaats werd gekozen voor Peugeot.

Nieuwe inzichten

Eind jaren 70 werd duidelijk dat het in 1938 gebouwde pand in Boxmeer ingrijpend moest worden gerenoveerd: de bedrijfsruimten waren niet efficiënt meer en werd de oude lokatie door toenemende verkeersdrukte steeds moeilijker bereikbaar. Daarom werd besloten tot nieuwbouw van een modern garagebedrijf. Dit leidde 1981 tot de realisatie van Jetten Otoskoop bv aan de Beugenseweg een belangrijke invalsweg in Boxmeer. De marketing was van een geheel nieuw concept: Otoskoop werd een "multifranchise" dealerschap met merken als Opel, Peugeot, Isuzu-bedrijfswagens en Suzuki onder één dak.

Het begrip autowinkel was geboren. Jetten durfde het bovendien als eerste in de regio aan om gebruikte auto's te verkopen met een jaar garantie. Het concept bleek een gouden formule en sluit nog steeds aan bij de wensen van de consument. Auto Jetten Cuijk breidde in 1987 met een moderne showroom aanzienlijk uit en specialiseerde zich nog meer als de Opel-dealer voor het land van Cuijk. Twee jaar later volgde in Boxmeer de uitbreiding met het Alfa Romeo-dealerschap.

Milieuzorg

Het Texaco-station was de eerste in de regio dat voldeed aan de nieuwe verscherpte milieueisen. Met vloeidichte bestrating, dampretourleidingen, waterrecirculatie, leidingen en tanks van kunststof werd in de regional brandstofverkoop een trend gezet op het gebied van kostbare milieuvoorzieningen.

Schadeherstel

In 1972 werd een nieuw gespecialiseerd bedrijf Jetten Otokar in Katwijk opgericht voor schadeherstel. Dit bedrijf verhuisde in de jaren negentig naar Boxmeer. De aanleiding vormde o.a. de samenwerking op het gebied van schadeherstel met Van Haren-bedrijven uit Venray. Besloten werd een compleet nieuw schadebedrijf op te richten. Carreno Schade Service B.V. is gevestigd op het industrieterrein Saxe Gotha te Boxmeer en behoort tot de modernste schadeherstelbedrijven in de regio.

Boek "een eeuw vooruit"

In 1998 vierden de Jetten bedrijven het 100 jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan werd een boek uitgegeven met als titel: “Een eeuw vooruit”. In dit rijk geïllustreerde boek wordt de ontwikkeling van 100 jaar mobiliteit in de regio Boxmeer-Gennep-Cuijk beschreven. Het is via deze website verkrijgbaar voor € 17,50 inclusief verzendkosten.

Met nieuwbouw klaar voor de toekomst

In 2004 werd een aanvang genomen met de nieuwbouw van Auto Jetten Cuijk. Vanuit een toplocatie, gelegen aan de Beersebaan aan de invalsweg van Cuijk, is Jetten Opel nog beter bereikbaar geworden voor haar klanten met een vestiging welke qua uitstraling, logistiek, uitrusting en klantvriendelijkheid aan de hoogste verwachtingen voldoet.

Nieuwbouw Opeldealerschap

In 2004 nam Dick Jetten als vierde generatie de Jetten bedrijven over van zijn vader en maakte een aantal strategisch belangrijke keuzes voor de toekomst. De aktiviteiten werden uitgebreid met de officiële service-dealerschappen van Opel Bedrijfswagens (in Cuijk) en Alfa Romeo (in Boxmeer). Aan de start van het dealerschap van Fiat Personenauto’s vanuit Boxmeer ging een grondige verbouwing en modernisering van deze vestiging vooraf. In Cuijk verhuisde het Opeldealerbedrijf in 2005 naar een nieuwe zeer goed bereikbare lokatie waar een innovatief en modern bedrijfspand werd gerealiseerd.

Deze nieuwe vestiging werd zelfs voorgedragen voor de Welstandsprijs voor de Provincie Noord Brabant in datzelfde jaar. Tenslotte werd in 2005 besloten om het dealercontract met Texaco te beëindigen en de toekomst met Shell aan te gaan. Dit vormde tevens de aanleiding om het brandstoffen-station in Boxmeer grondig te verbouwen en in te richten naar Shell-normen. Een goede keuze, gelet op de explosieve groei welke het station sindsdien heeft meegemaakt. ‘Tankservice Jetten Boxmeer’ heeft al meerdere keren onderscheidingen ontvangen van de Shell-organisatie.

Blik op de toekomst…

In 2009 werd opnieuw een belangrijke strategische keuze gemaakt. Het schade-herstelbedrijf Carreno en het autobedrijf in Boxmeer, met dealerschappen van Suzuki en Fiat, werden verkocht. In een branche die wordt gekenmerkt door schaalvergroting, maakte Jetten bewust de keuze voor schaalverkleining en vergaande specialisatie. De blik op de toekomst is sindsdien en met veel succes, volledig gericht op de merken Opel en Shell.
Auto Jetten is thans helemaal klaar voor een dynamische toekomst, en zal vanuit uitstekend bereikbare lokaties en met een team van enthousiaste autovakmensen tot de toonaangevende autobedrijven voor de regio blijven behoren.

90 Jaar dealer

In 2016 is het 90 jaar geleden dat Auto Jetten dealer werd van General Motors. Het accent lag daarbij vooral op Chevrolet personenwagens en trucks. Twee jaar later werd de eerste Opel verkocht. Auto Jetten behoort daarmee tot één van de oudste Opeldealers van Nederland.